Blir du kallad sökare av dina vänner

by Peter Ingman — 07/06/2018

Egentligen är du utvecklare eller kanske äventyrare

Vi blir allt fler. Allt fler som inser att det finns något mer än att bara slava i arbetslivet och ständigt projektleda och utföra sysslor i sitt privat- och familjeliv. Finns det kanske både en trötthet med att stå och stampa som person och en nyfikenhet att utveckla sidor hos sig själv som kan leda till en mer dynamisk användning av dig som individ.

Det verkar finnas oändligt mycket att välja mellan. Mindfulness, meditation, yoga, självhjälpskurser och ledarskapsutbildningar. Har du någon gång funderat på eller deltagit i en kurs, event eller till och med rest iväg till BaraVara och liknande retreatställen? 

Då finns det en risk att dina vänner har, lite tvetydigt, kallat dig för en sökare. Ett dubbelbottnat uttryck som pekar på någon som ännu inte har hittat, att något saknas. Passande citat ur J K Rowlings screenplay Fantastic Beasts and Where to Find Them:

Mary Lou: Are you a seeker? A seeker after truth?
Newt: I'm more of a chaser, really.”

Istället borde alla vi som blir kallade sökare bli kallade “utvecklare” eller äventyrare. Vi har en lust och en energi att ständigt utveckla oss som individer. Vi aspirerar på att bli vårt bästa jag innan vi dör. Vi fokuserar på att kontinuerligt jaga lyckan men glömmer inte att det innefattar att bli bättre på att leva och njuta av nuet.

Anrika Ivy league universitetet (college) UCLA gjorde en undersökning redan 2013 som pekade på att 80% av deras studenter aktivt söker att utveckla sig på ett högre plan. 

“searching for meaning and purpose in life,” and that fully a quarter of them are “actively engaged in a spiritual quest.”

Mänskligheten verkar stå inför ett vägval och det är en växande skara som längtar efter mening och syfte. Troligen har detta att göra med den allt snabbare förändringstakt som sker i samhällen runt vårt jordklot. För befolkningen i västvärlden nämns siffran 1/3 som inte anser sig religiösa men på ett eller annat sätt söker sig till spirituella aktiviteter. Sådan statistik kan kännas skönt att ha innanför västen nästa gång någon kallar dig för en sökare, hippie eller mjukis. Du är inte i minoritet.

Och om någon kallar ditt aspirerande och din inriktning för att vara alltför egoistiskt, stärk dig med att ditt bästa jag kommer att vara ännu bättre på att generöst omfamna de nära och kära omkring dig på bästa sätt.

Vill du veta mer om hur du kan utveckla dig själv. Ta gärna kontakt med redaktionen