Vad innebär att leva mer fullkomligt

by Peter Ingman — 18/06/2018

Det går att komma långt även med små steg

 

Inom positiv psykologi och coaching pratar vi gärna om ”det fullkomliga” livet. Det är lätt att i vardagen känna att man är långt ifrån det målet. Men det finns babysteps att ta för att närma sig större tillfredsställelse och att träna på sin förmåga att känna glädje, lycka och framtidstro.

 

Det fullkomliga livet består av tre delar:

 

  1. Det behagliga livet
  2. Det goda livet
  3. Det meningsfulla livet

 

Om du vill nå det behagliga livet så pratar vi om hur du kan bli bättre på att bekräfta dina omedelbara behov. Kanske kan du skriva ner 5 aktiviteter som gör dig på bra humör och får dig att må bra i vardagen.

 

Det goda livet handlar i stort om bekräftelse. Hur väl du får reda på av andra att du duger, att du till och med gör något bra och att du blir respekterad. Ett bra sätt att närma sig det goda livet är att bli mer tydlig mot din omgivning att du gärna får feedback. Och om någon ska ge dig feedback så be speciellt om att personen inte glömmer bort de positiva bitarna. Ibland är det skönt att få höra det man är bäst på.

 

Det meningsfulla livet är vi många som sliter med. I en föränderlig och ibland förvirrande omvärld så kan det vara lätt att tappa bort syftet med allt. Fråga dig vad du brinner för, var du tror att du kan göra skillnad, gärna med utgångspunkt från vad andra tycker du är bra på och försök hitta situationer där allt detta kommer till användning. Det behöver inte vara vara ett så omfattande engagemang utan ibland räcker det lilla så länge du känner att du gör något värdefullt.

 

Om du kan, reflektera över ditt nuvarande liv och det liv du skulle vilja leva. Ta en sak i sänder. Sätt på lite skön musik, gå in i dig själv och njut av att du nu redan lever ”Det fullkomliga livet”. Resten går bara ut på att göra det oftare J

 

Lycka till önskar den vänliga och ibland fullkomliga Redaktionen

 

Som vanligt vill vi gärna ha dina personliga historier och kommentarer. Antingen direkt i samband med posten men annars gärna i ett mail till redaktionen.