Vem vänder du dig till när du mår…

by Olga Langenskiöld — 20/06/2018

Aldrig har det varit svårare att bestämma vem som ska få ditt förtroende

 

Om du är nyfiken på hur du kan ta nästa steg i livet så borde du absolut prova coaching. Coaching handlar om att få dig att lyckas bättre, men vi brukar rekommendera att man först listar ut vad man vill. 

 

Om du känner att det är alltför mycket som tynger dig, kanske något väldigt negativt har hänt dig den senaste tiden och du har svårt att komma över det, så kan det vara läge att hitta en bra psykolog eller psykoterapeut. Vi reder ut vem du pratar med när och vi arbetar på en digital plattform där det ska bli enklare att sedan komma i kontakt med en person som passar dig bäst att bli guidad av.

 

Vi beskriver inte de olika to-go-to kategorierna nedan enligt branschnormer eller ens med facktermer och tar därför heller inte ansvar för att yrkena är korrekt återgivna. Istället försöker vi beskriva de vägar du nyfiket kan välja mellan men har känt att det är svårt att närma dig av olika anledningar. Så här kommer det, förenklat:

 

Psykologen – när du vill ta reda på orsaken  

Den mest populära psykologformen i Sverige är det som förkortas KBT (Kognitiv Beteende Terapi). Känner du dig tyngd och kanske förvirrad av vem du egentligen är, vad i din personlighet som känns i obalans så är psykolog en framkomlig väg. Vi säger ofta att psykologen försöker hjälpa dig att ta tag i något hos dig som kan ändras på. 

 

Psykiatrikern – när du känner dig sjuk

Psykiatrikern är en läkare som har rätt att skriva ut medicin. De är tänkta att balansera alla de hormoner som påverkar ditt upplevda känsloläge. Psykiatrikern hjälper dig att hitta rätt mix som fungerar för dig. Din psykiatriker ställer dig frågor om hur upplever ditt tillstånd för att på så sätt optimera verkningsgraden och se till att du kan få ett drägligare liv.

 

Coachen – när du vill låsa upp mer potential

Coachen kommer i spel när det finns något hos dig som är oförlöst. Det ideala läget är att du själv känner att det finns mer att ta av, att du har en ”unlocked potential” som bara väntar på att få se ljuset. En coach behöver inte nödvändigtvis användas bara av glada människor utan känner du dig frustrerad i ditt arbete eller i ditt privatliv så kan det vara skönt att använda en coach för att reda ut några lösa trådar och själv svara på de frågor som du kan tänkas ha.

 

Rådgivaren/Mentorn/konsulten – när du behöver råd

Oavsett om du är ung eller äldre så behöver vi då och då få bolla med någon som har bredare erfarenhet och som kanske redan har varit med om samma problematik och sedan kommit vidare. En person med kunskap och erfarenhet kan sätta dig på rätt spår. Hen behöver inte nödvändigtvis få dig att komma fram till ett beslut.

 

Mediet/magikern – när du har gett upp på de andra

Det kan vara en person som har en speciell förmåga att använda sig av för att hjälpa dig vidare. Det finns många uttryck för detta och det är än så länge ett outforskat område där forskning på mer spirituella utövningar visserligen på senare tid har fått ökade forskningsanslag men som traditionellt har varit eftersatt akademiskt eftersom det fram till nu har varit svårt för forskare att förstå och hitta statistiskt validerade resultat av ”behandlingarna”.

 

Oavsett om det nu går att läsa i händerna vad som kommer att hända framåt, eller om tarotkort kan hjälpa oss förstå vilka vi är och hur allt hänger ihop så är det ett spännande område som har fått ett större fotfäste de senaste 20 åren. Bland många naturfolk runt om i världen är denna kategori i högsta grad något som samhället förhåller sig till som ett värdefullt tillskott till att få sina invånare att må bättre.  

 

I fortsatta artikelserier kommer vi gå igenom alla kategorier så fortsätt gärna följa oss om du har ett nyfiket och öppet sinne. Dela gärna artikeln med någon som du tror behöver läsa om detta.

 

Som vanligt vill vi gärna ha dina personliga historier och kommentarer. Antingen direkt i samband med posten men annars gärna i ett mail till redaktionen.