Vad innebär det att gå inåt

by Peter Ingman — 26/07/2018

Om du gillar att resa så kanske du kan bli nyfiken på att göra resan inåt

 

Kan du också bli lite lätt förbannad när någon ber dig att gå in i dig själv. Hur f-n gör man det egentligen, speciellt när man är ledsen, deprimerad, frustrerad, arg eller på annat sätt känslosam. En sak är det om din partner eller kollega säger det som en omskrivning av att personen tycker att dina negativa känslor påverkar hen för mycket, men det är en helt annan sak om det är en kärleksfull påminnelse till dig att stanna upp och reflektera.

 

Slut ögonen

Det första vi som många av oss coacher kommer att be dig att göra är att sluta ögonen och få dig att försöka känna in vad som händer just nu i din kropp. Vilka tankar och känslor tillåter du röja runt utan begränsningar. Många upplever att det är ganska rörigt därinne med mycket tankar och röster på vad du borde känna, tycka, säga. Genom att sluta ögonen gör du det lättare att stänga av intryck som kommer runt om dig och du kan börja fokusera enbart på det som du känner och tänker.

 

Observera

Är det möjligt för dig att ställa dig lite på sidan av allt som pågår och enbart observera och utan att döma varken dig själv för att du känner som du gör eller andra personer som du känner får dig att känna som du gör. Ta en tanke du får och se den som något du inte behöver besvara nu, eller ens reagera på. Experimentera med att bara låta den segla vidare för sig själv. Var inte orolig, det kommer snart en ny tanke att hantera. Om och framförallt när, tankarna inte kommer lika ofta så kan du försöka observera vad du känner just nu. Om du är skitarg tex så hanterar du det genom: Jaha, jag verkar vara arg, intressant. Även känslor kommer och går. Låt det bli en kul lek att lista ut vad du känner just nu.

 

Använd all hjälp du kan få – Verktyg

Först därefter finns det några olika sätt som du kan ta dig vidare, själv eller tillsammans med en terapeut, psykolog, coach får dig att börja ”resa inåt”. Ett uttryck som egentligen innebär att du med lite bra verktyg i lugn och ro kan komma åt fler dimensioner av ditt sinne, ditt mind. Ett av dessa verktyg är meditation, en annan kan vara rörelse och ett tredje är att visualisera. Här finns det inga generella verktyg som funkar på alla, utan du behöver hitta fram till den verktygslåda som passar dig som person bäst. På BRAINS kommer vi löpande gå igenom så många av dessa verktyg som möjligt framöver.

 

Här slutar vi att tala om för dig vad du ska göra. Nu är det upp till dig att göra resan, oavsett hur du väljer att göra den

 

Som vanligt vill vi gärna ha dina personliga historier och kommentarer. Antingen direkt i samband med posten men annars gärna i ett mail till redaktionen. Dela gärna artikeln med någon som du tror behöver läsa om detta.