Hur byter du jobb eller karriär

by Peter Ingman — 09/08/2018

Det är enkelt om du vågar sälja dig själv bättre

Viktigast av allt är att se över ditt nuvarande nätverk och aktivt arbeta med det för att få hjälp att hitta rätt (fun fact från LinkedIn: 70% of professionals get hired at companies where they have a personal connection)

Identifiera personer och de företag som de arbetar med/för. Det ska vara kontaktinformation till de som du tror att du behöver skapa kontakt med. Vi kan kalla det för kartläggning

Kontakta Head Hunters och Rekryteringsfirmor inom ditt intresseområde och anmäl ditt intresse för att hitta rätt nytt jobb enligt din egna specifikation för ett idealjobb. Se till att de får din specifikation och att du är tydlig i vad som är need to have och vad som är nice to have. Du kan också ställa in din LI profil så att det bara är dessa som ser att du aktivt söker ett nytt jobb.

Bygg ett nätverk av dina nyckelpersoner genom personlig interaktion, tex genom de sociala medier som de använder, och se sedan till att boka många men korta och kärnfulla möten med dessa, som alltid slutar med någon form av “nästa steg” (kan även vara att det inte är rätt att gå vidare och därför avslutas)

 – Rahul used LinkedIn to find and contact interesting people he wanted to get to know. After scheduling dozens (and dozens) of casual coffee meetings, a new opportunity opened up through one of his connections

Ta reda på din identitet. Vem är du och Vad vill du – sätt din “intention”. Allt kommer att gå mycket lättare om du checkar in och tar reda på vad som får dig att ticka, på riktigt, och utan att du låter dig påverkas av din omedelbara omgivning. Ta gärna hjälp av en professionell coach för att göra just detta.

Tydliggör den bilden av dig som individ och framförallt lyft fram de mest centrala “mjuka” variablerna som är du. Detta kallas ibland för “profilering”. Ta ev. hjälp av en specialist inom personliga varumärken.

Var tydlig med dina färdigheter och vilka resultat man kan förvänta sig om man samverkar med dig. 

Berätta vilka problem som du har lyckats hantera tidigare och gör det enkelt att förstå vad du kan hjälpa till med.

Kommunicera dina önskningar till allt och alla så kommer universum att hjälpa dig på bästa sätt. Lita på processen och ge inte upp.

Bli supervass på att använda LinkedIn korrekt, men även andra relevanta sociala plattformar. Tex så kanske det redan finns en blogg eller ett community som du kan gå med i och på så sätt träffa rätt kontakter och presentera dig själv.

Tips och Tricks

Min före detta fina kollega Tina berättar om hur hon gjorde för att skifta karriär när hon flyttade tillbaka till hemstaden och i den här podden så berättar hon en mängd bra tips om hur man kommunicerar och beskriver sig själv på LinkedIn: